Projekty edukacyjne aktualnie realizowane w PCKUiP

 

Z wizytą w kuchni molekularnej

14 listopada 2017 roku, uczniowie z II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych i III klasy ZSZ kucharz pod opieką nauczycieli, uczestniczyli w pokazie kuchni molekularnej, który został zorganizowany przez Wyższą Śląską Szkołę Medyczną w Katowicach. Pokaz prowadził p. Łukasz Konik - kucharz „naukowiec”, członek elitarnej grupy Fundacji Klubu Szefów Kuchni, współpracownik Warszawskiego Instytutu Chemii i Fizyki PAN, poszukiwacz niezwykłych smaków. Łukasz Konik jest najmłodszym Szefem Kuchni w prestiżowym gronie Fundacji Klubu Szefów Kuchni zrzeszającej 26 najlepszych Szefów Kuchni w Polsce. Ukończył Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, a przygodę z kuchnią rozpoczął w Technikum Gastronomicznym w Gorzowie Wielkopolskim. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach i hotelach w Polsce oraz zagranicą.

Na pokazie młodzież mogła zobaczyć jak w ciekawy sposób można uatrakcyjnić tradycyjne gotowanie. Wykorzystanie ciekłego azotu do oziębiania potraw, suchego lodu do stworzenia efektu dymu, agaru do szybkiego żelowania w temp. pokojowej, czy gotowanie metodą sous-vide to tylko niektóre z propozycji w kuchni molekularnej. Młodzi adepci sztuki kulinarnej w trakcie pokazu pod okiem prowadzącego sami przygotowywali nietypowe potrawy, które zachwyciły ich kolegów wyglądem i smakiem a przygotowywane były wyłącznie z naturalnych składników. Obserwatorzy chętnie próbowali stworzonych dań - kawioru z liczi , molekularnego drinka z soków owocowych, galaretki z soku porzeczkowego, truskawek w czekoladzie z ciekłego azotu, chipsów ziołowych, lodów ogórkowych, czy molekularnych lizaków. Pokaz cieszył się ogromnym zainteresowaniem młodzieży.