Projekty edukacyjne aktualnie realizowane w PCKUiP

 

Młodzi gotują 2017

25 maja 2017 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej, odbył się X jubileuszowy konkurs „Młodzi gotują 2017”. Tak jak w poprzednich latach nasi uczniowie z chęcią przystąpili do zmagań konkursowych. W tym roku tematem przewodnim były „Nasiona strączkowe w daniach zasadniczych”. Temat bardzo ciekawy. Na polskim stole niestety rzadko spotykamy potrawy, w których głównym składnikiem byłaby np. ciecierzyca, soczewica czy też soja. Polacy najczęściej nasiona strączkowe łączą z grochówką, fasolką po bretońsku a w okresie świąt z kapustą z grochem. Podobnie jak w poprzednich latach konkurs polegał na: rozwiązaniu testu z tematyki nasion strączkowych a następnie w ciągu 180 minut przygotowaniu potrawy konkursowej. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych: Dominik Dziób i Bartosz Lara Nasi adepci sztuki kulinarnej przygotowali potrawę o magicznej nazwie: „Fasolowe rozmaitości czyli strąkul w pomidorach w asyście fasolki szparagowej”. Uczniowie zdobyli wyróżnienie i puchar za harmonię i dobór przypraw. Udział w konkursie dla uczniów był wyzwaniem a zarazem współzawodnictwem. Konkursy dają możliwości poznania własnych zdolności w zderzeniu z realiami. Jury konkursowe to przecież szefowie kuchni renomowanych restauracji.

Zobacz zdjęcia w galerii!