Projekty edukacyjne aktualnie realizowane w PCKUiP

 

KRÓLOWA DYNIA W KUCHNI

27 listopada 2018 roku w Powiatowym Centrum Kształcenia Ustawicznego i Praktycznego nastąpiło podsumowanie realizacji projektu „Królowa dynia w kuchni 2018”.
Do projektu przystąpiła młodzież z II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych z ZSTU w Będzinie, którzy w naszym Centrum uczą się praktycznej nauki zawodu.
Założeniem projektu było :
• rozwijanie i pobudzanie wrażliwości kulinarnej uczniów;
• wdrażanie do produkcji potraw i napojów surowców mało popularnych;
• promowanie samodzielności w pracy i podejmowaniu decyzji.
Uroczystego rozkrojenia dyni dokonała Dyrektor PCKUiP w Będzinie Pani Krystyna Jasińska. Uczniowie w ciągu 180 minut mieli za zadanie przygotować potrawę, podać odpowiednio udekorowane 3 porcje potrawy i posprzątać swoje stanowisko pracy. Rodzaj potrawy i dobór składników zależał wyłącznie od pomysłowości ucznia.
W jury zasiadali między innymi Wicestarosta Będziński Dariusz Waluszczyk, asystent biura Posła na Sejm RP Waldemara Andzel, przedstawicielka Senatora RP Arkadiusza Grabowskiego, kierownik szkolenia praktycznego Alina Jonczyk, Dyrekcja i nauczyciele PCKUiP w Będzinie oraz uczniowie, uczestnicy konkursu.
W wyniku zmagań konkursowych jury nagrodziło uczestników dyplomami i nagrodami rzeczowymi w trzech kategoriach:
* Kategoria „Poezja smaku potrawy” nagroda dla Eweliny Tomczyk za zupę dyniową (nr7)
* Kategoria II „Najlepsze wrażenia estetyczne podanej potrawy” nagroda dla Sabiny Smolak za deser dyniowy (nr 8)
* Wyróżnienia w kategorii organizator pracy otrzymała Julia Żak oraz Wiktoria Grolik

Projekt był realizowany pod przewodnictwem nauczycieli Marii Gocyły i Patrycji Turoń - Rajkowskiej.
Zapraszamy do galerii zdjęć.