Projekty edukacyjne aktualnie realizowane w PCKUiP

 

Bliższe spotkania z kuchnią molekularną

Kuchnia molekularna rodem z przyszłości?

Już nie! Przestała być wiedzą tajemną, teraz każdy kto chce może się tego nauczyć, również uczniowie naszej szkoły.
6 stycznia 2019 roku, uczniowie z II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz II klasy BSIS w zawodzie kucharz pod opieką nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, uczestniczyli w kolejnym fascynującym pokazie kuchni molekularnej , który został zorganizowany przez Wyższą Śląską Szkołę Medyczną w Katowicach. Pokaz prowadził p. Łukasz Konik - kucharz ?naukowiec?, członek elitarnej grupy Fundacji Klubu Szefów Kuchni, współpracownik Warszawskiego Instytutu Chemii i Fizyki PAN, poszukiwacz niezwykłych smaków. Łukasz Konik jest najmłodszym Szefem Kuchni w prestiżowym gronie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Ukończył Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, a przygodę z kuchnią rozpoczął w Technikum Gastronomicznym w Gorzowie Wielkopolskim. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach i hotelach w Polsce oraz zagranicą.

W kuchni molekularnej potrawy powstają przy nietypowym wykorzystaniu zjawisk chemicznych i fizycznych, w oparciu o stosowanie wyłącznie naturalnych składników. Z potraw wyciąga się to, co najlepsze. Lody o smaku musztardy, pył z oliwy, kawior o smaku mango i jeszcze wiele innych ekstremalnych rozwiązań to normalne w kuchni molekularnej.

Pokaz umożliwił młodym adeptom sztuki kulinarnej zapoznanie się z nowoczesnymi metodami stosownymi w gastronomii. Na przykład ciekły azot stosowany do zamrażania potraw. Albo wyciąg z morskich alg, zagęszczający i zmieniający konsystencję jedzenia. Bardzo popularne w molekularnych kuchniach jest robienie kawioru z czego się tylko da. To tzw. sferyfikacja. Suchy lód umożliwił stworzenie efektu dymu, a gotowanie metodą sous-vide umożliwiło uzyskanie potraw soczystych i aromatycznych o pełnej wartości odżywczej.
W trakcie pokazu pod okiem prowadzącego młodzież miała możliwość przygotowania nietypowych potraw, które zachwycały kolegów wyglądem i smakiem.

Uczestnicy pokazu chętnie próbowali stworzonych dań np. kawioru z mango , molekularnego drinka z soków owocowych, galaretki pomidorowej na bazie agaru, truskawek w czekoladzie z ciekłego azotu, chipsów ziołowych, lodów pomidorowych, czy molekularnych lizaków, ponieważ w potrawach, tak jak w życiu chcemy być pozytywnie zaskakiwani i oczarowani.
Pokaz cieszył się ogromnym zainteresowaniem młodzieży.